Dobd ide a képet feltöltéshez!
Kép feltöltése folyamatban...

9 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kiválasztod a számodra tökéletes vászonkép készítőt

Megpróbálunk összeszedni néhány ökölszabályt. Biztosan Te is úgy vagy vele, hogy nem igazán tudod, mik azok a szempontok, ami alapján érdemes eldöntened, hogy kivel készítteted el a vászonképedet. Egyáltalán nem biztos, hogy velünk kell csináltatnod a vászonképedet, majd meglátjuk...:)

 

1. Mitől függ, hogy jó minőségű lesz-e a vászonképed?

vászonkép fotó minőség

Nagyon fontos, hogy milyen minőségű fényképed van. Az, hogy egy adott kép jó minőségű, nem csak azt jelenti, hogy hatalmas 10 megapixeles felbontása van.

 

A minőség függ attól is, hogy milyen fényképezőgéppel, milyen fényviszonyok között készült a kép, mennyire szemcsés, mennyi pixelnyi információ hiányzik róla.

 

Az is fontos kérdés például egy jpeg kép esetében, hogy milyen mértékben van tömörítve az adott fotó.

 

Tehát nem kizárólag az számít, hogy a rendelkezésre álló kép milyen felbontású.

 

Volt már olyan esetünk, hogy egy elvileg nem elég nagy felbontású képet kellett 50x100 cm-es méretben elkészítenünk. A megrendelő kérte, hogy csak akkor készítsük el, ha úgy érezzük, hogy jó lesz a minősége. Bátran elkészítettük annak ellenére, hogy a papírforma szerint erősen a határeset alatt lett volna a kép felbontása. A fények és a minőség azonban felülbírálta a méretet, elkészítettük, jól tettük. Semmi minőségromlás.

 

Mi az a felbontás?

Ha csak a felbontást szeretnénk számszerűsítve szemlélni, akkor a következőket érdemes kiszámolni.

Mondjuk azt, hogy egy igazán jó vászonképhez 150 dpi-s, közepeshez 100 dpi-s, egy "elmegy" kategóriáshoz min. 70 dpi-s felbontás szükséges.

A dpi azt jelenti, hogy "dots per inch", azaz képpont/ inch.

 

Mekkora felbontású képre van szükséged?

Namost. 1 inch az 2,54 cm.

Tehát nekünk centiméterenként minimum 27,5 képpont kell a "még elmegy" minőségű vászonképhez.

De nézzünk inkább egy ideális képet. Legyen 100 dpi-s a kép. Ez kb 40 képpontot jelent cm-enként.

 

Ebből a következő példák jönnek:

25x25 cm-es vászonkép: 1000x1000 pixel  ( 1 Megapixel)

30x40 cm-es vászonkép: 1200x1600 pixel

40x60 cm-es vászonkép: 1600x2400 pixel

80x100 cm-es vászonkép: 3200x4000 pixel

 

De leszögezzük: Sokat számít a kép tömörítése, a fények és a minőség.

Persze a méret nagyon fontos kiindulópont.

 

 

2. Honnan tudhatod, hogy nem marad le senki a vászonképről?

Megtörtént eset.

A legnagyobb német C-betűs fotókönyv nagyhatalomtól rendeltem még néhány éve egy vászonképet. Nagyon jó kis kép volt, születésnapi ajándékba készült, édesapám volt rajta és a keresztfiam egy nyári délutánon. Tényleg remek kép. Megjött a csomag, nagy várakozás, izgalom, kibontás, megdöbbenés.

 

Édesapám hiányzott a képről. Pontosabban a fele rajta volt. Kettévágták. Csak a keresztfiam volt rajta, édesapámnak pedig az alsó fele. A feje messze nem. Kereshettünk más szülinapi ajándékot, volt rá kb 4 óránk.

 

Miért történhetett ez meg ezzel a vászonfotóval?

Azért, mert bizonyos gyártók egyáltalán nem ellenőrzik a képeket, egyáltalán nem nézik, hogyan kerül levágásra, ez pl 90 fokban elfordult, állóból fekvő lett, ennyi. Senki nem vette észre, hogy hiányzik két emberből egy.

 

Ezért küldünk mi minden esetben nézőképet, amit jóvá kell hagynia vásárlóinknak, és igen, előfordult már, hogy egy kedves megrendelőnk szólt, hogy a szoba falán lóg egy portré, ami fontos, mert ő a nagypapa, aki így rajta lehetne a képen, oldjuk meg. Megoldottuk, rajta lett.

 

3. Mi a különbség vászon és vászon között?

vászonkép - többféle vászon minőségNagyon sokféle nyomható festővászon van forgalomban. Kínai, német, van itt minden. Bizton állíthatjuk, hogy mindet kipróbáltuk, mire megtaláltuk a tökéleteset, amin tényleg olyanok a színek, hogy szinte jobb, mint az életben.

Volt olyan időszak, hogy nem voltunk büszkék a nyomatokra, amiket csináltunk, voltak képek, amik szépen mutattak, voltak olyanok, amik fakók voltak, élettelenek, egy szó, mint száz, valami nem stimmelt.

 

Hiába próbáltuk több festékkel, más színbeállítással, nem volt tökéletes a hatás.

 

Aztán tovább léptünk, kipróbáltunk minden vásznat, minden alapanyagot, minden színprofilt.

És megtaláltuk a tökéleteset, megtaláltuk azt a festővásznat, ami mindenkinél kiváltja az "aztamindenitneki" hatást.

Nem volt rövid az ide vezető út, de megérte, most már bátran bele merünk nézni a vásárlóink szemébe, akik eljönnek hozzánk átvenni vászonképeiket.

 

4. Milyen keretet kapsz a vászonképedhez?

Általában vakrámázni szokták, szoktuk a vászonképeket.

Itt eleve érdemes tisztázni egy fogalmi kérdést.

 

vászonkép - keretezésA vászonnyomat az a tetszőleges méretű vászondarab, ami tekercses nyomtatóval megnyomásra került.

 

A vászonkép már a nyomáson túl egy keretezett, vakrámázott falra kész dísztárgy.

 

Hogyan történik a vakrámázás, keretezés?

A keretezés, keretre tűzés kézzel történik műhelyünkben. Kollégánk, nevezzük Gábornak, szépen aprólékosan körbevágja a nyomtatott vászondarabot, a már méretre elkészített keményfa keretet ráhelyezi a vászonra, ezután titkos, de precíz technikájával gyönyörűen rátűzi a vásznat a keretre.

 

Általában 2 cm-es keretre tűzzük a képeket, de előfordul, hogy 4 cm-es keretezés a feladat. A különbség csak annyi, hogy ebben az esetben még jobban kiemelkednek a képek a fal síkjától, egy fokkal még "ütősebb" az összhatás.

 

5. Mi van, ha nem leszel elégedett a vászonképpel?

A vászonkép készítésre, és általában az egyedi termékek gyártására nem vonatkoznak az elektronikus kereskedelem szabályai. E szerint tehát a vászonkép készítő szolgáltatóknak nem kell pénzvisszatérítési garanciát vállalnia.

Általában nem is szoktak.

 

Mi úgy döntöttünk, hogy vállalhatjuk ezt a kockázatot, biztosítjuk a pénzvisszatérítési garanciát. Ha  nem tetszik a kép, nem jó a minősége, a mérete, a színek, akármi, visszaadjuk az árát, vagy újra elkészítjük.

 

És igen, volt már rá példa, hogy valaki megkért rá, hogy nyomjuk újra a képet, mert sötét lett, vagy talált valamilyen hibát rajta. Természetesen gyorsan megtettük.

 

6. Milyen gyorsan készülhet el a vászonképed?

Nálunk alapvetően 1-2 nap alatt, de ez attól is függ, hogy éppen mennyire vagyunk leterhelve.
A leggyorsabb eset, hogy reggel megrendeled, este jöhetsz érte.

 

Ez nem mindig működik, egyeztetnünk kell hozzá. Valamivel átlagosabb eset, hogy egyik nap megrendeled, másnap elkészül. Amúgy ez sem működik mindig. Például karácsonykor szinte biztos, hogy nem, de vannak olyan leterhelt napok, amikor szintén nem tud működni. Mindig egyeztessünk, ha kifejezetten sürgős az elkészülése.

 

Ez azért ennyire szubjektív, mert általában Murphy törvénye alapján egyik nap szinte semmi nem történik, másik nap meg beesik 20 megrendelés. Persze nem mindig ilyen sarkított a dolog, de sokszor eszméletlenül be tud sűrűsödni a munkánk.

 

Mindenesetre a lényeg: mindenképp jelezd, ha sürgős a vászonkép, például születésnapra lesz, ami holnapután esedékes, vagy akármi. Egyeztessünk!

 

7. Hogyan juthatsz hozzá a vászonképedhez?

Általában minden vászonkép szolgáltató kétféle módot kínál: személyes átvétel vagy házhoz szállítás.

Mi is így vagyunk ezzel.

 

Kiszállítás

A GLS futárszolgálat a partnerünk a szállításban. A feladás másnapján kiérkezik hozzád a kép. 

A futár telefonszámát a szállítás napján megkapod e-mailben, egyeztethetsz vele.

 

Tervezzük a Pikk-Pakk pontos átvételt is, itt azonban az a félelmünk, hogy nem kezelik megfelelő odafigyeléssel ezeket a képeket, sajnos igen érzékenyek, sérülékenyek.

 

Mi van a túl nagy képekkel?

Fontos, hogy 100x120 cm-nél nagyobb képet nem tudunk kiszállítani, mert a futár partnerünk nem biztosítja az egyben történő kiszállítást :D

 

Ezért sajnos el kell jönnöd hozzánk, vagy ha nem tudsz, kitalálunk valamit, de mindenképp beszéljünk előtte.

Ha személyesen veszed át a képedet nálunk, akkor ezt jelenleg telephelyünkön, Zuglóban a 1149 Budapest, Nagy Lajos király őtja 153-ban teheted meg. Segítünk, útba igazítunk.

 

8. Effektek, retusálás. Egyáltalán mit lehet kezdeni a képeddel?

Szívesen segítünk neked feldobni a képedet, ha kéred. Csomó effektet ismerünk, mutatunk párat, ha megkérsz rá. Ez díjtalan.

 

Természetesen tudunk segíteni a képed retusálásában is, bizonyos szintig ingyen, de adott esetben ajánlatot adunk rá, ha nem olyan kis munka és nem fér bele az előkészítésbe.


Semmi olyat nem csinálunk, amit korábban nem egyeztettünk le :D

 

9. Mekkora legyen a vászonkép? Mi számít kicsinek, mi számít nagynak?

vászonfotó méretek

 

Mindig abból kell kiindulnod, hogy mekkora falfelületre szánod. Az is fontos, hogy azt szeretnéd-e, hogy uralja a szobát a kép, vagy csak egy mellékes kis dísznek szánod. Nyilván függ a dolog attól is, hogy milyen a szoba jellege, hangulata.

 

Ha a fal közepére teszed a képet, akkor az a legjobb, ha a kép szélessége a falfelület fele körül van. Ha ennél jóval kisebb a kép, talán jobb, ha nem a fal közepére kerül, hanem inkább az első vagy a második harmad vonalára.

 

 

 

többrészes vászonkép, vászonfotó fényképből

 

 

Nagyon divatosak a többrészes vászonképek. Ezekkel nagyon hatásos dekorációkat lehet varázsolni. Ezek méretének kiválasztása is megér pár szót. Általában páratlan darabszámból szoktuk készíteni, de ez nem szabály.

 

Fontos eldönteni, hogy azonos méretű vagy eltérő méretűek lesznek-e a képek. Ha eltérőek, pl öt darabos képnél előny, ha a középső magasabb, mint a mellette lévő négy. Nagyon látványos eredmény érhető el, a vendégek egész este azt fogják kérdezgetni, hogy ezt hol szerezted.

 

9+1. Mit kell tenned, ha eldöntötted, hogy vászonképpel dobnád fel a faladat?

Válaszd ki a képet. Ez az első. Döntsd el, mit szeretnél a faladra. Ha csak elképzelésed van, keresünk neked képet, leegyeztetjük veled. A képkeresési szolgáltatásunk ára 3.000 Ft. Ez azt foglalja magában, hogy az elképzelésed szerinti képeket felkutatjuk, megmutatunk neked néhány lehetőséget, amit jóváhagysz, megszerezzük jó minőségben és gyártjuk.

 

Ha megvan a képed, találd ki, mekkorát szeretnél! Nyilván vannak ennek anyagi vonzatai is, mérlegelned kell, hogy mekkora összeget szánnál rá, ha ajándékba lesz, akkor azt, hogy mennyire szereted az illetőt :D

Ha minden eldőlt, küldd el nekünk, vagy ha nem minket választottál, akkor a másik szolgáltatónak, aki valószínűleg nálunk drágábban és rosszabbul fogja elkészíteni a vászonképedet, de hiszen ez a Te döntésed...

Na jó, ez csak vicc.

 

A lényeg, hogy döntsd el:

  • Melyik képet szeretnéd?
  • Megvan-e ez a kép normális méretben, minőségben?
  • Mekkorát szeretnél?
  • Mikorra legyen?
  • Kell-e rá valamilyen effekt?
  • Kivel szeretnéd megcsináltatni?
  • Velünk? Akkor kattints ide és küldd a képet!