Dobd ide a képet feltöltéshez!
Kép feltöltése folyamatban...

Miért ellenőrizzük a kép minőségét vászonkép gyártás előtt?

És miért vagyunk ilyen szigorúak, ha kicsi vagy rossz minőségű egy kép?

 

Amikor beérkezik hozzánk egy kép (egy megrendelés), akkor mindig az az első lépés, hogy ellenőrizzük a felbontását. Megnézzük, hogy megfelelő-e a kívánt vászonkép mérethez. 

Sokszor előfordul, hogy nem lehet akkorára nagyítani a fotót, amekkorára kellene. 

 

Egyszerűen azért, mert kicsi a mérete. Kevés a pixel. 

 

Az a baj, ha nagyobbra húznánk egy képet, mint amekkorára szabadna, akkor a kép szétesne, pixeles és zajos lenne. 

És senki nem lenne boldog. Te sem, aki kapsz egy nem éppen szépnek mondható képet. És mi sem, mert nem szeretünk olyat kiadni a kezünkből, amiről tudjuk, hogy nem szép.

 

Előfordul, hogy egy keveset tudunk korrigálni. 

 

De legtöbbször megkérjük az megrendelőnket, hogy küldje el nagyobb méretben (esetleg az eredeti képet), vagy válasszon másik fotót. 

 

A fotó minősége nagyon fontos

 

Mindig a legjobb szakértelmünk és tudásunk alapján hozzuk meg azt a fájdalmas döntést, hogy egy kép nem gyártható a kívánt méretben. (vagy akár semekkora méretben nem gyártható) 

 

Igyekszünk minden helyzetben megoldást találni a felmerülő problémára. Ha lehet, valamilyen effekttel megpróbáljuk eltüntetni a pixelesedést, esetleg csökkentjük a képzajt. 

 

Viszont sajnos tényleg sokszor előfordul, hogy egy kép még ezekkel a módszerekkel sem menthető meg.

 

Szerintünk nagyobb örömet okoz egy kisebb méretű, kifogástalan minőségű kép, mint egy nagy, de zajos, pixeles nyomtatás.

 

MIT LEHET TENNI, HA MEGTÖRTÉNIK A BAJ?

 

Ha kiderül, hogy nem jó a kép, még nincs minden veszve.

 

Azért szerencsére egyre jobb és okosabb eszközöket hordunk a zsebünkben. Már egy közepesen okos telefon is olyan képet tud készíteni, amiből könnyedén gyártható akár egy 100x100 cm-es vászonkép is.

 

Tehát a képek alapvetően nem készülnek ám kis méretben.

 

A legtöbb bajt azok az alkalmazások okozzák, amik valamiért lekicsinyítik a képeket. Ilyen például a Facebook. 

 

Ez egy teljesen életszerű dolog:
Valakit meg szeretnél lepni például a születésnapjára. És akkor azt csinálod, hogy felmész a Facebook-ra, keresel egy képet, amin az ajándékozott éppen nagyon vidám, disfraces cosplay baratos és megörülsz, hogy akkor ebből készíttetsz egy vászonképet. 

 

Csak éppen az a baj, hogy a Facebook lekicsinyíti a képeket. Nem is kicsit. És hiába készült egy fénykép a világ legszuperebb okos-fényképezőgépével, mire oda felkerül, már csak egy átlagos, lekicsinyített, tömörített valami.

Ezzel nehéz is mit kezdeni. Mert ugye nem nagyon jellemző, hogy a meglepetés célpontjától el lehet kérni a kép eredeti verzióját.
Mi a lebukás, ha nem ez?

 

Szóval ilyenkor jönnek az alternatív megoldások.

 

A legjobb alternatíva egyébként az, hogy csinálunk egy montázst. Ha egy kép nem elég a kívánt mérethez, akkor rakjuk össze több fotóból. Mi sem egyszerűbb.

 

Annyi csak a teendőd, hogy ne egy képet keress a Facebook-on, hanem többet. Négyet, ötöt, hatot. Amennyit életképesnek tartasz. És akkor e-mailben rendeld meg a vászonképet! Küldd el nekünk csatolmányként az összes kiválasztott fotót. Mi pedig összerakunk neked egy szép kis montázst.

 

És akkor mindenki örülni fog. Nem lesznek pixelesek a képek, minden szép lesz. Ráadásul több kép, több arc, több öröm

 

 

Több kis vászonkép

 

Ha nem szeretnél montázst, akkor sincs minden veszve. Rendelhetsz több kis vászonképet az egy nagy helyett. Az is nagyon szépen mutat ám a falon… Sőt… Sok szobában kifejezetten jól mutat egy jól megtervezett vászonképes fotófal.

 

A fotósokkal sem mindig könnyű

Sokszor előfordul, hogy beérkezik hozzánk egy rendelés gyönyörű, profi stúdiófotókkal. Amik persze nagyon kicsik. Ilyenkor azt gondolnánk (mi legalábbis), hogy csak el kell kérni a fotóstól az eredeti képeket. Amiken nincs rajta a logója, és mondjuk nincs a harmincad részére kicsinyítve.

 

Nem tűnik bonyolultnak. Viszont sok fotósnál sajnos az.

 

Nem tudom, miért van ez így, de sok fotós nem szívesen adja ki a kezéből a normális felbontású képeket. Lehet, hogy valamiféle üzleti megfontolás van a dologban. 

 

Mindenesetre, amikor az én esküvőm volt, a fotós adott egy DVD-t a retusált valamennyire kicsinyített képekkel, illetve egy másikat a nyers, teljes méretűekkel.

 

Érdemes előre egyeztetni a fotóssal, hogy átadja-e a nyomdai minőségű fotókat.

Ha tudod, hogy a kész fotókból vászonképet vagy bármilyen nyomdai megtestesülést szeretnél majd, akkor egyeztess a fotóssal előre, és írásban erről a témáról. Nehogy a végén derüljön ki, hogy az még plusz ennyi meg annyi pénz…

 

Amikor menthetetlen a dolog

 

Persze sajnos van olyan eset, amikor azt sem tudjuk, ki volt a fotós, mert már évekkel ezelőtt készült, és keresztülment négy kicsinyítési körön, meg tömörítések tömkelegén. 

 

Ha itt az effektek sem segítenek, és a montázsos megoldás sem jöhet szóba, akkor zsákutcában vagyunk. Előfordul sajnos. Igen.

 

Volt már olyan megrendelőnk, akinek őszintén megmondtuk, hogy ebből a képből nem lehet vászonképet készíteni. Ő pedig megkérdezett egy másik céget, aki azonnal legyártotta neki a képet (ellenőrzés nélkül). Így is lehet. 

 

Amikor a minőség tényleg nem olyan fontos

 

Még az is előfordulhat, hogy annyira eszmei értékű a kép, hogy a minőség nem is számít annyira. Ez főképp nagyon régi képeknél szokott előfordulni. Van ilyen eset. 

 

 

vászonkép régi fotókból

 

 

Fotó egy régi családtagról, akár családi kép, ami egy emlékezetes eseményt örökít meg. Természetesen, ha kifejezetten jelzed felénk, hogy csak az érdekel, hogy ez a kép megvalósuljon, és nem az számít, hogy milyen lesz a minősége, akkor természetesen elengedjük a minőséggel szembeni elvárásainkat. Ezt le tudjuk egyeztetni e-mailben.

 

Nem is olyan egyszerű ez

Sokféle kép van. És sokféle fénykép készítésére alkalmas kütyü. Meg persze azok az eszközök, amik jól elrontják a szép nagy képeket. A lényeg viszont az, hogy kevés pixelből nem lesz sok pixel minőségromlás nélkül. 

 

Vannak trükkös megoldások, de a varázslat és a csoda nem mindig hozható össze.

 

Persze néha előfordul. Mindent megteszünk, hogy gyakran legyen :)

 

Ha bármilyen kérdésetek van egy képpel kapcsolatban, keressetek minket bátran, kérdezzetek. Egyébként minden rendelésnél úgy van, hogy valaki a csapatunkból (Viki vagy Dani) személyesen fog foglalkozni a képeitekkel, és nem egy gép dönt azok sorsáról. Ez talán kicsit nyugtató dolog.

Töltsd fel a fotódat!

Húzd ide a képet vagy